РЕЦЕПТ СИРУ БАВАРІЯ БЛЮ:
1. Незбиране молоко, можна і пастеризоване, підігрійте на повільному вогні до 32 градусів.
Закваску розсипте по поверхні молока і через хвилину перемішайте шумівкою.
Накрийте ємність з молоком кришкою і залиште в теплому місці на 40-60 хвилин для активації закваски.
2. Додайте розчинений у воді фермент, ретельно перемішайте і залиште молоко в спокої ще на 90 хвилин (не перемішувати!). Протягом цього часу також необхідно підтримувати температуру. Температура не повинна впасти нижче 30 градусів. Після закінчення 90 хвилин поріжте сирний згусток на кубики і почніть обережно і плавно вимішувати для відділення сироватки і утворення сирного зерна. Температура при вимішування повинна бути близько 32 градусів.
3. Перекладіть сирне зерно форми таким чином: викладіть у формі шар сирного зерна висотою 1,5 - 2 см, поверх цього шару посипте трохи порошку блакитний цвілі. Посипати цвіль потрібно трохи відступивши від краю форми, щоб блакитна цвіль зростала всередині сирної головки, а не зовні. Цвіль зручно посипати з кінчика ножа, злегка постукуючи по ньому. Викладіть наступний шар сирного зерна і також посипте порошком блакитний цвілі. Повторіть процедуру до повного викладання зерна у форму. Останній шар не посипайте цвіллю.
4. Залиште форми на 30 хвилин, потім переверніть сир. Перевертати сир потрібно кілька разів через кожні 30 хвилин для того, щоб сир уплотнялся рівномірно.
Через 6 - 8 годин посоліть верхню поверхню і залиште на 4 - 6 годин, щоб сіль розчинилася і вбралася всередину сирної головки. Потім переверніть сир і посоліть другу сторону. Дайте солі вбратися з цієї сторони також 4 - 6 годин.
Через 8 - 12 годин вийміть сир з форми і помістіть на суху поверхню для обсушування при температурі 14 - 18 градусів і відносній вологості 60 - 75%. Під час сушіння головку потрібно переворачивачивается кілька разів. Процес сушіння займає 1 - 2 дні.
5. Після того, як поверхня сиру высушится, помістіть його для дозрівання при вологості 92 - 95% і температурі 11 - 13 градусів. Перевертайте сир один або два рази в день. Для підтримки такого високого рівня вологості можна використовувати пластикові лотки з кришками та бамбукові килимки для забезпечення циркуляції повітря під сиром.
Приблизно через 1-2 дні з обох сторін головки сиру зробіть 15 - 20 проколів приблизно до середини. Використовуйте для цього добре стерилізовану спицю. Це робиться для доступу повітря всередину сиру, що потрібно для росту блакитний цвілі.
6. Еще примерно через 1-2 дня нужно распылить белую плесень на поверхность сыра. Это удобно делать с помощью небольшого распылителя. Смешайте около 1/4 чайной ложки соли на 100 мл воды и добавьте порошок белой плесени. Хорошо размешайте и дайте постоять раствору 8 - 10 часов. После этого еще раз хорошо размешайте и распылите слегка на поверхность сыра, следя за тем, чтобы поверхность не стала слишком слишком влажной. Дайте поверхности высохнуть и затем поместите сыр в область созревания (влажность 92 - 95% и температура 11 - 13 градусов). Сыр переворачивайте 1 раз в день.
7. Приблизно через 7-10 днів біла біла цвіль покриє всю поверхню сиру. Якщо закриються проколоті отвори, проколіть їх ще раз для забезпечення доступу повітря до блакитної цвілі. Покладіть сир в область з температурою 5 - 7 градусів і високою вологістю.
Остаточне дозрівання має бути протягом 30 - 45 днів, але найкраще стежити за станом сиру, щоб визначити ступінь його готовності.
- Ціна: Ціну уточнюйте